Składniki na ciasto:
|
Składniki na kruszonkę:
|
Przygotowanie:
1. Rozkrusz drożdże do miseczki, dodaj 50 ml letniego mleka, pół łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na ok. 20-30 minut, do wyrośnięcia.
2. Przesiej mąkę do miski, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką oliwy. Dodaj ubite jajka z cukrem, wyrośnięte drożdże oraz ciepłą wodę. Wszystko wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez 15 min. do gładkości.
3. Przełóż do blachy wysmarowanej oliwą, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1. 1/2 godz.
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
5. Ciasto posyp lekko mąką, cynamonem i cukrem.
6. Wyłóż owoce - połówki śliwek i kawałki brzoskwiń.
7. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny.
8. Posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut.
Smacznego :)