Składniki:
|
Przygotowanie:
Zakwas wymieszać z wodą i cukrem. Do miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej, mąkę żytnią, sól i drożdże. Dodać wodę
z zakwasem i wyrabiać około 20 min. Ciasto powinno być dość sztywne, jeśli jest więc potrzeba, dodawać powoli resztę mąki pszennej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 3 godz.
Po tym czasie ciasto uformować w kulę lub podłużny bochenek i umieścić je w wysypanym mąką koszyku lub naoliwionej keksówce. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Piekarnik rozgrzać do 230oC, chwilę przed włożeniem do niego chleba wsunąć naczynie wypełnione 3/4 szklanki wody.
Bochenek wyłożyć na rozgrzany kamień lub blaszkę wysypaną niewielką ilością mąki (można wyłożyć ją papierem do pieczenia,
po czym posypać papier mąką), naciąć i wsunąć wraz z blaszką do piekarnika. Pierwsze 11 min piec w 230oC, kolejne 30 min
w 200oC.
Smacznego!