Chleb wiejski

Składniki:

  • 1/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 2–2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki żytniej
  • 1/4 łyżeczki Drożdży Babuni Suszonych
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego (opcjonalnie)
przepis-tradycyjne


Przygotowanie:

Zakwas wymieszać z wodą i cukrem. Do miski wsypać 2 szklanki mąki pszennej, mąkę żytnią, sól i drożdże. Dodać wodę
z zakwasem i wyrabiać około 20 min. Ciasto powinno być dość sztywne, jeśli jest więc potrzeba, dodawać powoli resztę mąki pszennej aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 3 godz.
Po tym czasie ciasto uformować w kulę lub podłużny bochenek i umieścić je w wysypanym mąką koszyku lub naoliwionej keksówce. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Piekarnik rozgrzać do 230oC, chwilę przed włożeniem do niego chleba wsunąć naczynie wypełnione 3/4 szklanki wody.
Bochenek wyłożyć na rozgrzany kamień lub blaszkę wysypaną niewielką ilością mąki (można wyłożyć ją papierem do pieczenia,
po czym posypać papier mąką), naciąć i wsunąć wraz z blaszką do piekarnika. Pierwsze 11 min piec w 230oC, kolejne 30 min
w 200oC.

Smacznego!

Chleb wiejski
czas trwania
1:50 min
(+4:30 min wyrośnięcie)
liczba porcji
1 bochenek
drukuj przepis
drukuj