Składniki na ciasto:
|
Nadzienie:
|
Ponadto:
|
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić, aż "ruszą". W tym czasie w misce umieścić pozostałe składniki na ciasto (wszystkie
w temperaturze pokojowej). Dodać "bąbelkujący" zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić w lekko naoliwionej misce, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godz.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i dokładnie zmiksować. Powinny mieć konsystencję pasty.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10–12 części. Każdą z nich rozwałkować lub rozgnieść palcami na prostokąt. Na każdy placek położyć nadzienie, zawinąć, tworząc kształt podłużnej bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia, w odległości od siebie, przykryć i odstawić na pół godz.
Piekarnik nastawić na 1800C. W tym czasie posmarować bułeczki białkiem i posypać ziarnem sezamu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min.
Smacznego!