Chińskie kokosowe bułeczki

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki Drożdży Babuni Suszonych
    lub 20 g Drożdży Babuni
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 115 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 5 łyżek miodu
  • 1 żółtko

Ponadto:

  • ziarna sezamu do posypania
  • białko do posmarowania bułeczek
    przed pieczeniem
przepis-slodkie

 

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić, aż "ruszą". W tym czasie w misce umieścić pozostałe składniki na ciasto (wszystkie
w temperaturze pokojowej). Dodać "bąbelkujący" zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Umieścić w lekko naoliwionej misce, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godz.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i dokładnie zmiksować. Powinny mieć konsystencję pasty.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10–12 części. Każdą z nich rozwałkować lub rozgnieść palcami na prostokąt. Na każdy placek położyć nadzienie, zawinąć, tworząc kształt podłużnej bułeczki. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia, w odległości od siebie, przykryć i odstawić na pół godz.
Piekarnik nastawić na 1800C. W tym czasie posmarować bułeczki białkiem i posypać ziarnem sezamu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 min.


Smacznego!

Chińskie kokosowe bułeczki
czas trwania
1:40 min
liczba porcji
12
drukuj przepis
drukuj