Chałka

Składniki ciasto:

  • 100 g margaryny
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie Drożdży Babuni
  • 3 łyżeczki cukier wanilinowy
  • 160 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 ml wody
  • szczypta soli




przepis-slodkie

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Wszystko wymieszać. Dodać jajko, ciepłą wodę i roztopioną margarynę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiać ciasto jeszcze chwilę, a następnie podzielić je na trzy części. Każdą z nich podzielić na trzy małe części. Uformować z nich wałeczki i formować warkocze (podwijając ich końce pod spód). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć chałki. Piec w temp. 180°C przez 25 minut.  

Smacznego!

Chałka
czas trwania
40 min
(+50 min wyrośnięcie)
liczba porcji
1 bochenek
drukuj przepis
drukuj