Bułki z oliwkami i pistacjami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480
  • 15 g Drożdży Babuni
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 g roztopionego masła lub oliwy z oliwek
  • 180 g letniej wody
  • 160 g letniego mleka
  • ok. 100 g solonych pistacji (waga z łupinami)
  • ok. 100 g czarnych lub zielonych oliwek
  • ok. 2-3 łyżek tartego parmezanu
przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

Mąkę połączyć z  suchymi  drożdżami  (jeśli używamy świeżych  drożdży należy je najpierw  rozpuścić w miseczce z ½ łyżeczki cukru oraz dodatkowymi 3 łyżkami letniego mleka – po wymieszaniu należy całość dodać do mąki). Następnie dodać cukier, sól, roztopione masło oraz letnie mleko i wodę.   Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być dość wilgotne i pod koniec zagniatania wciąż lepić się do dłoni. Nie dodawać więcej mąki, ciasto powinno mieć właśnie taką konsystencję. Pod koniec wyrabiania do ciasta dodać obrane i grubo posiekane pistacje oraz posiekane  oliwki. Zagnieść ciasto jeszcze  przez chwilę, by  pistacje i oliwki połączyły się z ciastem.    Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.   Wyrośnięte ciasto podzielić np. na 16 części i uformować bułki. Ciasto będzie lepiło się do dłoni, dlatego też można ręce posypać mąką, aby pomóc sobie w ich formowaniu. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować).  Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Blachę przykryć ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (mniej więcej na 20-30 minut lub do czasu aż wyraźnie urosną).   Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.    Wyrośnięte bułki posypać startym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 – 25 minut.

Smacznego!

Bułki z oliwkami i pistacjami
czas trwania
ok. 2 godz.
liczba porcji
16
drukuj przepis
drukuj