Bułeczki z jagodami

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki
  • 380 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • litr jagód
  • cukier
  • sól





 


przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Zacznij od rozczynu: drożdże rozpuść w kilku łyżkach mleka i 3 łyżkach cukru, posyp odrobiną mąki i odstaw na 10 min.
2. Następnie po tych 10 min. dodaj szczyptę soli, rozbełtane jajka, mleko, masło i stopniowo mąkę.
3. Wyrabiaj 10 min, a po tym czasie odstaw ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godz. w ciepłe miejsce.
3. Gdy ciasto już wyrośnie, wylej je na stolnice, podsypuj mąką i dziel na 25 kuleczek po 50 g każda.
4. Odstaw na 10 min. do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj na placuszki, a na środku każdego z nich umieść owoce. Następnie zawiń w koperty i połącz na środku.
4. Każdą bułeczkę posmaruj mlekiem i piecz ok.15 min. w temp.190°C.
5. Przestudzone bułeczki polej lukrem.

Smacznego :)

Bułeczki z jagodami
20. Marcin Krawczyk
drukuj przepis
drukuj