Składniki na ciasto:
|
Farsz:
|
Przygotowanie:
Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Najlepiej jeśli ta woda ma temperaturę około 37 stopni C. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy olej, a także mąkę i na koniec sól. To ważne, ponieważ sól w bezpośrednim połączeniu z drożdżami, po prostu je nam zabije. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Musicie się uzbroić w cierpliwość, potrwa to ręcznie nawet 10 minut, robotem około 3. Ciasto wykładamy na blat lekko przesmarowany oliwą. Dzielimy na 8 równych części. Szynkę przesmażamy z cebulą, następnie całość mielimy razem z kiszoną kapustą. Każdą z kulek ciasta lekko rozpłaszczamy i nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera i zamykamy zbierając końce do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia składaniem do dołu. Tak postępujemy z każdą następną bułeczką. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do napuszenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.