Bułeczki z farszem

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 180 g ciepłej wody
  • 350 g mąki o jak najmniejszym typie
  • 20 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Farsz:

  • 4 łyżki kiszonej kapusty
  • 100 g szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • ser gałka średnia niewędzona
  • sól, pieprz
  • jajko
  • sezam
 



przepis-slodkie


Przygotowanie:

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Najlepiej jeśli ta woda ma temperaturę około 37 stopni C. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy olej, a także mąkę i na koniec sól. To ważne, ponieważ sól w bezpośrednim połączeniu z drożdżami, po prostu je nam zabije. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Musicie się uzbroić w cierpliwość, potrwa to ręcznie nawet 10 minut, robotem około 3. Ciasto wykładamy na blat lekko przesmarowany oliwą. Dzielimy na 8 równych części. Szynkę przesmażamy z cebulą, następnie całość mielimy razem z kiszoną kapustą. Każdą z kulek ciasta lekko rozpłaszczamy i nakładamy łyżkę farszu, kawałek sera i zamykamy zbierając końce do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia składaniem do dołu. Tak postępujemy z każdą następną bułeczką. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy do napuszenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 25 minut.

Bułeczki z farszem
Wioleta Gargula
drukuj przepis
drukuj