Składniki zaczyn:
Nadzienie:
|
Ciasto właściwe:
Ponadto:
|
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem (aż staną się płynne), zalać letnim mlekiem, wymieszać. Wierzch obsypać mąką, przykryć ściereczką na około 15 minut aby drożdże „ruszyły”. Po tym czasie do miski dodać roztrzepane jajka, ekstrakt/cukier waniliowy, cynamon i mąkę. Wymieszać wszystko razem. Ciasto powinno być klejące, jeśli będzie za luźne, dodać jeszcze trochę mąki, ale ostrożnie, aby ciasto nie było za twarde. Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone masło, wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto uformować w kulę, obsypać mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. Śliwki wypestkować, mascarpone wymieszać z żółtkiem i cukrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozpłaszczyć w dłoni (jeśli ciasto będzie się mocno kleić obsypać ręce mąką).
Na środek położyć łyżkę serka i śliwkę (jeśli jest duża połówkę). Skleić dokładnie brzegi. Buchty układać złączeniem do dołu, obok siebie, w formie o średnicy 20 cm.
Kiedy wszystkie będą już zlepione, przykryć formę ściereczką i odstawić do napuszenia na
15 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec około 30 minut. Przestudzone buchty oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!