Składniki na ciasto:
|
Ponadto:
|
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, umieścić w nim pokruszone drożdże. Zasypać łyżeczką cukru, zalać połową szklanki mleka, wymieszać, zgarniając lekko mąkę do uzyskania gęstości śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Do miski dodać lekko roztrzepane jajka, resztę cukru oraz mąki. Wyrobić gładkie, klejące się ciasto. Po około 5 min wyrabiania dodać masło, wyrabiać jeszcze co najmniej 5 min. Ciasto będzie się kleić, nie podsypywać mąką. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić. Podzielić na 20 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środku umieścić powidła/marmoladę, zlepić dokładnie. Układać w blaszce o wymiarach 40/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu (w niewielkiej odległości od siebie). Przykryć i ponownie odstawić na około 30 min.
Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec około 25 min w temperaturze 1800C, aż będą ładnie rumiane.Gotowe obsypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!