Buchty

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 35 g Drożdży Babuni 
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka

Ponadto:

  • ulubione powidła/marmolada
  • około 30 g roztopionego masła
  • cukier puder do posypania
przepis-slodkie

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, umieścić w nim pokruszone drożdże. Zasypać łyżeczką cukru, zalać połową szklanki mleka, wymieszać, zgarniając lekko mąkę do uzyskania gęstości śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Do miski dodać lekko roztrzepane jajka, resztę cukru oraz mąki. Wyrobić gładkie, klejące się ciasto. Po około 5 min wyrabiania dodać masło, wyrabiać jeszcze co najmniej 5 min. Ciasto będzie się kleić, nie podsypywać mąką. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić. Podzielić na 20 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć w dłoni, na środku umieścić powidła/marmoladę, zlepić dokładnie. Układać w blaszce o wymiarach 40/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu (w niewielkiej odległości od siebie). Przykryć i ponownie odstawić na około 30 min.
Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec około 25 min w temperaturze 1800C, aż będą ładnie rumiane.Gotowe obsypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Buchty
czas trwania
0:55 min
(+2 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
20
drukuj przepis
drukuj