Bajgle drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 5 g Drożdży Babuni (5 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml wody
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
  • ok. 2 litrów wody do parzenia 





przepis-tradycyjne

Przygotowanie:

Mąkę, sól, drożdże i 1 łyżkę cukru wsypać do miski. Dodać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto.  Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować i podzielić na 10 części. Z każdego kawałka uformować bułeczkę. Na środku zrobić palcem otwór o wielkości ok. 3,5 cm. Odłożyć w suche miejsce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W szerokim garnku zagotować 2 litry wody (dodać do niej 1 łyżkę cukru). Do gotującej się wody włożyć bajgle. Parzyć je po 1-2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z garnka osuszyć. Bajgle posmarować roztrzepanym jajkiem (dodatkowo można posypać ulubionymi nasionami). Piec w temp. 200°C przez 15 minut.  

Smacznego!

Bajgle drożdżowe
czas trwania
40 min
(+2 godz. wyrośnięcie)
liczba porcji
9-10 sztuk
drukuj przepis
drukuj