Babka drożdżowa z rodzynkami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 50 g świeżych Drożdży Babuni
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 6 żółtek
  • 125 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g cukru waniliowego lub aromat  waniliowy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 g masła do wysmarowania formy
  • ok. 2 łyżki rodzynek
drozdze-slodkie+tradycyjne

Przygotowanie:

Zrobić rozczyn: drożdże oraz cukier rozetrzeć, następnie dodać 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka aby powstała gęsta masa. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Roztopić masło. Wystudzone masło dodać do utartych z cukrem żółtek. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem waniliowym. Wszystko razem połączyć. Dodać wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, resztę mleka i cały czas wyrabiać ręką, aż w cieście ukażą się pęcherzyki powietrza i zacznie odstawać od brzegów miski. Dodać rodzynki i wymieszać z ciastem.
Formę na babkę posmarować masłem. Ciasto przelać do foremki i odstawić przykryte czystą ściereczką na ok. godzinę, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 50 min.
Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Babka drożdżowa z rodzynkami
czas trwania
ok 70 min
(ok 1 godz. na wyrośnięcie)
liczba porcji
8-10
drukuj przepis
drukuj