Składniki:
|
|
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Rozetrzeć, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, a także jajko z żółtkami. Połączyć wszystkie składniki, pod koniec powoli dolewać masło. Wyrabiać około 5-7 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę do podwojenia objętości ciasta.
Następnie ponownie je wyrobić, dodać bakalie i znów wyrobić. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie ponownie odstawić babkę do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Piec w 170 stopniach Celsjusza ok. pół godziny. Ostudzić.
Pół czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z jedną łyżką masła. Polać babkę, ozdobić cukierkami i posypać kokosem. Gotowe!
Smacznego!