Babka drożdżowa

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 50 g świeżych Drożdży Babuni do słodkich wypieków
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 6 żółtek
  • 125 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 g cukru waniliowego lub aromat waniliowy
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 g masła do wysmarowania formy
przepis-slodkie

Przygotowanie:

Zrobić rozczyn: drożdże oraz cukier rozetrzeć, następnie dodać 100 g mąki
i 100 g mleka aby powstała gęsta masa. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Roztopić masło. Wystudzone masło dodać do utartych z cukrem żółtek. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem waniliowym. Wszystko razem połączyć. Dodać wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, resztę mleka i cały czas wyrabiać ręką, aż w cieście ukażą się pęcherzyki powietrza i zacznie odstawać od brzegów miski. Formę na babkę posmarować masłem. Ciasto przelać do foremki i odstawić przykryte czystą ściereczką na ok. godzinę, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 50 min. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka drożdżowa
czas trwania
2,5 godz.
liczba porcji
10-12
drukuj przepis
drukuj