Babeczki z mięsem i pieczarkami

Ciasto:

  • 15 g Drożdży Babuni LUX
  • 75 ml ciepłej wody (do rozczynu)
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • kilka łyżek zimnej wody
  • sól

Farsz:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 150 ml bulionu
  • 5 łyżeczek skrobii
  • 15 pieczarek
  • olej
  • sól, pieprz, zioła


przepis-slodkie


Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy Drożdże Babuni LUX w 75 ml ciepłej wody z dodanym cukrem.
  2. Do mąki dodajemy przygotowany rozczyn oraz pokrojone w kostkę masło, dodajemy kilka łyżek zimnej wody. Całość zagniatamy, formujemy kulę, chowamy w folię spożywczą i zostawiamy na ok. godzinę w lodówce.
  3. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę do zeszklenia, a potem dodajemy marchewkę.
  4. Gdy warzywa już się podsmażą, dodajemy mięso i przyprawy, a następnie dolewamy przecier pomidorowy. Mieszamy, aż masa będzie gęsta.
  5. Bulion łączymy ze skrobią i dodajemy do farszu. Dusimy całość w wywarze przez kilka minut.
  6. Na drugiej patelni smażymy pokrojone pieczarki z solą i pieprzem.
  7. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Połowę z nich umieszczamy w foremkach na babeczki wysmarowanych tłuszczem. Dodajemy do środka warstwami pieczarki i farsz mięsny. Całość przykrywamy pozostałymi kółkami ciasta. Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 200 stopniach C.

Smacznego :)

Babeczki z mięsem i pieczarkami
czas trwania
Pieczenie: 25 min 200 stopni C
liczba porcji
15-20 porcji
drukuj przepis
drukuj