Składniki na ciasto:
|
Kruszonka:
|
Przygotowanie:
1. Do rondla wlej mleko, dodaj margarynę, oba cukry i wszystko zagotuj, a później lekko ostudzić.
2. Do miski pokrusz drożdże, dodaj odrobinę ciepłego mleka i wymieszaj.
3. Następnie dodaj mąkę, jajko, resztę mleka i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
4. Odstaw ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyj truskawki, osącz i usuń z nich szypułki.
5. Formy do babeczek wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
6. Oderwij kawałki ciasta i z każdego zrób kulkę. Następnie lekko spłaszcz na dłoni i włóż do środka po jednej truskawce. Dobrze sklej ciasto i uformuj z nich kuleczki.
7. Kuleczki ułóż w foremkach i odstaw do wyrośnięcia babeczek.
8. Kruszonka:
8.1. Do miski wyłóż schłodzoną margarynę, dodaj cukier i mąkę.
8.2. Rękoma rozetrzyj na kruszonkę i posyp.
9. Wstaw do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)