Babeczki drożdżowe z truskawkami

Składniki na ciasto:

  • drożdże - 30 g
  • margaryna - 50 g
  • mąka - 1 szkl
  • cukier - 1,5 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opak
  • jajka -1 szt
  • truskawki - 12 szt
  • mleko - 75 ml
  • tłuszcz do foremek
Kruszonka:
 
  • cukier - 2 łyżki
  • margaryna - 30 g
  • mąka - 60 g
  • cukier puder do posypania babeczek

 

przepis-slodkie

Przygotowanie:

1. Do rondla wlej mleko, dodaj margarynę, oba cukry i wszystko zagotuj, a później lekko ostudzić.
2. Do miski pokrusz drożdże, dodaj odrobinę ciepłego mleka i wymieszaj.
3. Następnie dodaj mąkę, jajko, resztę mleka i zagnieć gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk.
4. Odstaw ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyj truskawki, osącz i usuń z nich szypułki.
5. Formy do babeczek wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
6. Oderwij kawałki ciasta i z każdego zrób kulkę. Następnie lekko spłaszcz na dłoni i włóż  do środka po jednej truskawce. Dobrze sklej ciasto i uformuj z nich kuleczki.
7. Kuleczki ułóż w foremkach i odstaw do wyrośnięcia babeczek.

8. Kruszonka:
8.1. Do miski wyłóż schłodzoną margarynę, dodaj cukier i mąkę.
8.2. Rękoma rozetrzyj na kruszonkę i posyp.

9. Wstaw do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudzone babeczki posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Babeczki drożdżowe z truskawkami
12. Danuta Piecyk
drukuj przepis
drukuj