Adwokatowe pączki

Składniki (na ciasto):

  • 750 g mąki
  • Duża szczypta soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 7 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki spirytusu
  • 12 dag masła
  • Ok 1,5 szklanki mleka

Budyń z adwokatem:

  • 1,5 szklanki adwokatu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • Ok 50 gram cukru

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia

Adwokatowy lukier:

  • 0,5 szklanki adwokatu
  • Około 200 -250 gram cukru pudru


przepis-slodkie


Przygotowanie:

CIASTO:
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, żółtka, sól , alkohol oraz połowę mąki. Całość zagniatamy dodając stopniowo pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło. Wraz z tłuszczem ciasto wyrabiamy kolejne 10 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy lub szklanki (u mnie średnica 7 cm) wycinamy koła. Wycięte układamy na deseczkach i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
W trakcie jak „bułeczki” wyrastają gotujemy budyń.
W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Na gotowy wykładamy po kilka pączków stroną wyrośnięta ku dołowi. Pączki smażymy z dwóch strony do zrumienienia.
Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe lukrujemy, a po lekkim przestygnięciu napełniamy budyniem.

BUDYŃ:
Mleko oraz 1 szklankę adwokatu łączymy ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzewamy, a drugą połowę miksujemy z cukrem, mąkami i żółtkami. Przygotowaną mieszaninę wlewamy na gotujące składniki. Gotujemy budyń. Ugotowany ściągamy z ognia i mieszamy pałką do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodajemy do niego pozostałą część adwokatu. Gotowy budyń przekładamy do worka cukierniczego zakończonego specjalną końcówką do nabijania pączków. Budyniem nadziewamy lekko przestygnięte pączki.

LUKIER:
Adwokat przelewamy do miski. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder do uzyskania konsystencji gęstego lukru. Przygotowanym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Pączki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
To pyszna propozycja karnawałowych pączków, w wersji oczywiście dla dorosłych.

Adwokatowy budyń ma nie tylko rewelacyjny smak, ale i piękny kolor. POLECAM!

Adwokatowe pączki
4. Jadwiga Kwiek
drukuj przepis
drukuj