Czy wiesz że ...
- Skład drożdży dowodzi, że są to niezwykle bogate organizmy zawierające: proteiny, węglowodany, lipidy, minerały, witaminy itd. – wszystkie niezbędne do utrzymania naszych organizmów w zdrowiu składniki pokarmowe (dla wzrostu, metabolizmu komórkowego, systemu odporn ościowego itd.).
- Drożdże to maleńkie grzyby jednokomórkowe klasyfikowane jako mikroorganizmy. Specjalnie wyselekcjonowany w laboratorium szczep drożdży występujących w naturze to Saccharomyces Cerevisiae.
- Komórka drożdży ma jajowaty kształt i mierzy od 6 do 8 tysięcznych milimetra.
- Gdybyśmy komórki drożdżowe zawarte w 1-kilogramowej kostce ułożyli w jednej linii, to miałaby ona
42 000 km, czyli tyle co obwód Ziemi.
Sekrety udanego ciasta drożdżowego:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Należy wyjąć składniki z lodówki na co najmniej godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta.
RADA: Jeśli nie masz na to czasu, włóż jajka do ciepłej wody na kilka minut, resztę składników podgrzej chwilę
w mikrofalówce.
- Im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste.
- Aby ciasto było bardziej puszyste, należy utrzeć jajka z cukrem i w takiej postaci (kogel-mogel) dodać do reszty składników.
- Jeśli ciasto jest klejące, nie dodajemy rozpuszczonego masła bezpośrednio do ciasta, tylko podlewamy nim powoli ciasto w trakcie wyrabiania. Wtedy masło szybko się wchłania i nie klei się do stolnicy/miski.
- Ciasto przestaje się kleić w miarę wyrabiania. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od ścianek miski (stolnicy).
- Wyrobione ciasto należy umieścić w pojemniku (najlepiej plastikowym), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (temperatura idealna to około 25 - 30oC). Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.
RADA: Aby ciasto szybciej podwoiło objętość, można wstawić miskę z ciastem w ciepłą wodę lub do nagrzanego do 50oC piekarnika.
- Po wyrośnięciu ciasto należy "odgazować", uderzając w nie kilka razy pięścią, po czym ponownie krótko wyrobić.
- Temperatura pieczenia to zwykle przedział 180 - 200oC.
- Po upieczeniu ciasta należy wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawiając tam ciasto jeszcze przez kilkanaście minut. Nie wolno od razu wyciągać ciasta z piekarnika, bo może to spowodować jego opadnięcie.
design by
Optima Marketing Group